Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Οι θέσεις του ΕΔΗΚ για την οικονομία


Κεντρικές θέσεις της οικονομικής μας πολιτικής είναι οι ακόλουθες:


Πρώτη θέση είναι ότι το κράτος δεν δημιουργεί κερδοφόρες επιχειρήσεις , δηλαδή δεν κερδίζει από τον λαό μέσα από μονοπωλιακά συστήματα διότι τούτο καθιστά το κράτος αφεντικό του λαού και όχι υπηρέτη του.
Ότι είναι φυσικό μονοπώλιο , όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο το οποίο ανήκει στο λαό , πρέπει να είναι κρατικό και να παρέχεται στο λαό υπό το πρίσμα της κοινωνικής πολιτικής και της ανάπτυξης , δηλαδή αλλού να παρέχεται δωρεάν αλλού σε τιμές κόστους .
Οι λεγόμενες κερδοφόρες ημικρατικές επιχειρήσεις είναι τα σύγχρονα τσιφλίκια της καθυστερημένης μεσαιωνικής κοινωνίας μας όπου το κράτος διασφαλίζει το μονοπώλιο , τα κόμματα διορίζουν χωρίς επιχειρηματική σκέψη αλλά ψηφοθηρική το πολλαπλάσιο υπαλληλικό προσωπικό  και κάποιες φαμίλιες συμμετέχουν ως μέτοχοι στις επιχειρήσεις αυτές και απολαμβάνουν τα κέρδη που αρπάζονται με ληστρική μανία από το λαό.
Το αίσχος το ημικτατικών τσιφλικιών των κομμάτων και των ολίγων,  εμείς οι εθνικοκοινωνιστές θα το σταματήσουμε δια μιάς με άμεση κρατικοποίηση , εξυγίανση , επιστροφή των αρπαχθέντων από τους μετόχους και εθνικοκοινωνική διαχείριση .

Δεύτερη θέση του εθνικοκοινωνισμού αφορά τις τράπεζες και παραπέμπω σε σχετικό άρθρο. Η διαχείριση της εθνικής οικονομίας δεν μπορεί να παραδίδεται στους ιδιώτες τραπεζίτες ούτε να εξαρτάται από ξένα κέντρα αλλά να ασκείται από το εθνικοκοινωνικό κράτος. ( δες σχετικό άρθρο ).

Τρίτη θέση είναι η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από μια μη κερδοσκοπική κρατική τράπεζα. Επί αυτού ήθελα να πω πως φιλοσοφία αυτής της θέσης είναι να στηριχθεί όχι η ατομική επιχείρηση αλλά η συμμετοχική κοινωνική επιχείρηση ολοκληρωμένης δομής που θα συνενώνει μικρούς επιχειρηματίες ή παραγωγούς με σκοπό την ισχυροποίηση στο διεθνές ανταγωνιστικό πεδίο. Με αυτό το τρόπο θα πολεμήσουμε στη πράξη και όχι στα λόγια τον καπιταλισμό και τον κομουνισμό. Χωρίς να καταργούμε την ατομική ιδιοκτησία δημιουργούμε την μεγάλη κοινωνική συμμετοχική επειχείρηση αναβαθμίζοντας την θέση του εργαζόμενου σε αυτή.

Τέταρτη θέση η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της παραγωγής και της εργασίας. 
Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα με αναδιανομή της αγροτικής γης και αναδιοργάνωση όλων των τομέων πρωτογενούς παραγωγής ώστε να έχουμε παραγωγή που να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και όχι στην κρατικοδίαιτη αντιπαραγωγική και παρασιτογώνο παρέμβαση του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρούμε επίσης απαραίτητη την ενίσχυση επιχειρήσεων στο τομέα των εφαρμογών στις επιστήμες και την τεχνολογία ώστε να αξιοποιήσουμε τους νέους επιστήμονες και να τους κρατήσουμε στο τόπο μας. Το εθνικοκοινωνικό κράτος θα αναπτύξει ισόρροπα όλους τους τομείς παραγωγής και εργασίας και θα αποτρέψει τις ανισόρροπες αναπτύξεις , κοινώς φούσκες , που χαρακτηρίζουν το σοσιαλκαπιταλιστικό μοντέλο παραγωγής και διακίνησης του κεφαλαίου.

Ναι στη μη κερδοσκοπική κρατική θεμελίωση της εθνικής οικονομίας.
Ναι στην διαχείριση της εθνικής οικονομίας από το εθνικοκοινωνικό κράτος.
Ναι στη μη κερδοσκοπική κρατική τράπεζα και την στήριξη ισχυρών συμμετοχικών επιχειρήσεων .
Ναι στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της παραγωγής και της εργασίας.

Λουκάς Σταύρου
Ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Έξοδος από την Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
  • Άρση της στήριξης του κράτους στις ιδιωτικές τράπεζες και ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος .
  • Δημιουργία κρατικής τράπεζας που θα στηρίξει χωρίς κερδοσκοπικές επιβαρύνσεις την παραγωγική διαδικασία που θα συνεπικουρείται από ένα υπουργείο παραγωγής και ανάπτυξης.
  • Στήριξη από την κρατική τράπεζα της κοινωνικής συμμετοχικής επιχείρησης ολοκληρωμένης δομής.
  • Κρατικοποίηση των χρηματοδοτηθέντων τραπεζών και κρατική διαχείριση των χρεών του λαού με κριτήρια κοινωνικά και εισοδηματικά που θα περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών και επιμήκυνση πληρωμών χωρίς τόκους.
  • Κατάσχεση περιουσιών που προέρχονται από τοκογλυφία και παρασιτισμό.
  • Κοινωνικοποίηση της συσσωρευμένης ακίνητης περιουσίας που προήλθε από ευνοιοκρατικές συνθήκες σε περιόδους ξένης κατοχής ή ολιγαρχικής ταξικής εξουσίας , προς ενδυνάμωση των τοπικών αυτοδιοικήσεων.
  • Συρρίκνωση του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα και κατάργηση της ημικρατικής παρασιτικής κομματοκρατούμενης νοοτροπίας.
  • Εθνικό χρηματιστήριο εσωτερικής ανακύκλησης του κεφαλαίου που θα στηρίζει τις ντόπιες επιχειρήσεις .
  • Αναλογικό φορολογικό σύστημα που να στοχεύει τα υψηλά εισοδήματα.
  • Στήριξη των εργασιακών συμβάσεων εργασίας και των εργατικών κατακτήσεων.
  • Ισότητα δικαιωμάτων και απολαβών ανάμεσα στον εργάτη του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου - κατάργηση της εργασιακής ανισότητας και των πριγκιπικών προνομίων.
  • Φορολόγηση του μη επενδυόμενου στην εθνική οικονομία πλούτου.
  • Αγροτική πολιτική που θα στηρίζεται στην αυτοδύναμη ανταγωνιστική παραγωγή , στην ποιοτική οικολογική αναβάθμιση , στην διατροφική αυτάρκεια.  
  • Παροχή αγροτικής γης στους κατ' επάγγελμα αγρότες.
  • Στήριξη των εφαρμογών στην τεχνολογία και τις επιστήμες προς αξιοποίηση και επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων επιστημόνων .
  • Κρατικοποίηση της CYTA και μη κερδοσκοπική παροχή των υπηρεσιών της  στο λαό.